Przygotowanie go wymaga cierpliwości, dlatego też najlepiej gotować tę zupę w dni wolne od pracy. Rosół podajemy z makaronem własnej roboty lub tym sklepowym, z kluseczkami lanymi, a nawet z ziemniakami. Wersja mniej tradycyjna to gwiazdki (lub inne kształty) z kaszy manny. Tak podany rosół kochają szczególnie dzieci.
Składniki:
Rosół:
20 dag żeberek wołowych,
5 skrzydełek kurczaka,
20 dag szyjki z indyka,
2 duże marchewki,
2 pietruszki,
kawałek pora i selera,
cebula,
listek laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
kilka ziarenek pieprzu,
jeden suszony grzybek,
natka pietruszki,
natka koperku,
sól,
pieprz.
Gwiazdki:
szklanka kaszy manny,
2,5 szklanki wody,
po łyżce natki pietruszki i koperku,
sól.
Jak przyrządzić?
Umyte i osuszone mięso zalać 2 l zimnej wody.
Zebrać powstałe tzw. szumowiny.
Dodać obrane i pokrojone warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz.
Cebulę obrać i przypalić na ogniu, aż trochę sczernieje i wrzucić do garnka.
Rosół gotować na bardzo małym ogniu od 2 do 3 godzin.
Posypać natką pietruszki i koperkiem.
Kaszę zalać lekko osoloną wodą i gotować ciągle mieszając około 5 minut.
Do gorącej kaszy dodać natkę pietruszki i koperku i przełożyć ją do płaskiego naczynia.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Za pomocą foremki wycinać gwiazdki i podawać razem z gorącym rosołem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 19 zł |