Składniki:
Karp,
5 śledzi (matiasy),
ok 1 kg pangi lub innej ryby,
suszone prawdziwki,
seler,
pietruszka(korzeń),
marchew,
3-4 ziemniaki,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Grzyby umyć i namoczyć dzień wcześniej, ugotować w tej wodzie co sie moczyły, kiedy zmiękną grzyby dodać warzywa jak do rosołu, oraz ziele i listek laurowy, następnie dodać ziemniaki pokrojone w talarki, na sam koniec dodać ryby, z tym że karpia włożyć w całości ale jak zmięknie tak po 15 minutach wyjąc i wybrać ości, zupę ostudzić (podaje się na zimno) z dodatkiem samodzielnie upieczonego drożdżowego chlebka (coś w stylu chałki).
Jak podawać?
Na zimno z białym pieczywem typu chałka (my sami pieczmy chleb).
Uwagi:
Podane proporcje są na bardzo dużą ilość zupy. U nas jest bardzo lubiana choć jedzona raz do roku. Po prostu jej smaku dodaje atmosfera wigilijna;)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | sylwutka |