Flaki wołowe à la Karlik (autor Arnold)

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg flaczków wołowych (koperty),
1 duża cebula,
sól,
1 liść laurowy,
ziele angielskie,
marchew,
seler,
por,
papryka mielona (słodka),
pieprz,
gałka muszkatołowa,
imbir lub przyprawa do flaczków,
rosół (z kostki lub wywar z kości),
2 łyżki stołowe oleju.

Jak przyrządzić?

Flaczki oczyścić, umyć i zagotować. Czynność powtórzyć dwa lub trzy razy. Włożyć do czystej wody, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, osolić i ugotować do miękkości. W międzyczasie rozgrzać olej, włożyć pokrajany por, marchew i cebulę. Chwilę podsmażyć i zalać rosołem lub wywarem. Do gotującego się wywaru dodać pokrajany w kostkę seler, całość gotować aż warzywa będą miękkie (5-10 minut). Odstawić na bok płyty i przyprawić przyprawami do smaku. Flaki odcedzić. Pokroić w paseczki i włożyć do gorącego wywaru. Podawać z pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Trudnośćprosty
Porcje2
AutorArnold

Flaki wołowe à la Karlik (autor Arnold): Podobne przepisy

Flaki wołowe à la Karlik (autor Arnold): wypróbuj również

Powiązane Tematy