Składniki:
ziemniaki 1kg, czosnek, cebula, żur z butelki, 20 dkg boczku, majeranek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki pokrojone w kostkę gotuję w 1,5 litra wody, boczek smażę z cebulką na patelni. Kiedy ziemniaki są miękkie, wlewam żur, cebulę z boczkiem, czosnek i sporo roztartego majeranku. Ta zupa jest smaczna. Aha trzeba to osolić.
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia.
Jak podawać?
Na głębokim talerzu. Polecam z chlebem ze smalcem.
Uwagi:
Do podkreślenia smaku i jak ktoś lubi można dodać wędzonki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | żania |