Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej,
3-4 marchewki,
400ml 30% koncentratu pomidorowego,
opakowanie kminku całego,
opakowanie gorczycy białej,
500g frytek mrożonych.
Jak przyrządzić?
Do garnka włożyć 1,5 kg kapusty kiszonej, pokroić w półtalarki marchewkę, dodać opakowanie kminku oraz gorczycy, wymieszać i gotować na wolnym ogniu do chwili, gdy marchewka będzie już miękka, mieszając od czasu do czasu i uzupełniając wodą gotujące się produkty by się nie przypaliły. Następnie dodać 400g 30% przecieru pomidorowego, wymieszać. Na patelni usmażyć 500g frytek na kolor złoty i całość przesypać do garnka z podduszonymi, miękkimi warzywami. Zanim przesypiemy frytki do garnka należy pamiętać, by woda, którą dolewaliśmy do warzyw, odparowała. Po przesypaniu chrupiących frytek do garnka, mieszamy całość i gdy frytki będą jeszcze chrupiące, podajemy na talerzu. Odpowiednio do smaku przyprawiamy danie solą i pieprzem, w zależności od gustu. Bardzo istotnym elementem w potrawie jest kminek i gorczyca, która nadaje odpowiedni smak. Potrawę można również odgrzać. Życzę smacznego :)
Jak podawać?
talerze
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 1 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2,5 kg potrawy |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Jano |