Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo -wołowego,
1 jajko,
namoczona wcześniej i odciśnięta sucha bułka,
1 duża cebula drobno pokrojona,
4 ząbki czosnku drobno pokrojone,
1,5 łyżeczki mielonego kminku,
sól, pieprz, olej do smażenia.
Sos:
0,5 szklanki oliwy,
1 średnia cebula drobno pokrojona,
0,5 szklanki wina (opcjonalnie, białe lub czerwone),
0,5l zagęszczonego soku pomidorowego lub rozwodniony koncentrat pomidorowy lub przetarte pomidory przez sito,
2 liście laurowe, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki klopsików, mieszamy wszystko dokładnie, jeśli masa jest zbyt zbita, dodajemy trochę wody, a jeśli odwrotnie - trochę bułki tartej. Formujemy małe wałeczki, obsmażamy na złoty kolor i odkładamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę aby się zarumieniła, następnie dodajemy sok/koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy wino, cukier i przyprawy. Kiedy odparuje nieco woda, wrzucamy klopsiki i gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
Jak podawać?
Z ryżem lub ziemniakami pure.
Uwagi:
Jeśli dodamy wino słodkie, nie dodawać cukru.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Autor | kunadrzewna |