Składniki:
250 g Fusilli (makaron bezglutenowy),
30 g masła,
1/2 główki małej cebuli drobno pokrojonej,
30 g mąki,
180 ml pełnotłustego mleka,
125 ml Piwo Guinness Draught (w pokojowej temperaturze),
1/2 tsp. ostra musztarda,
1/2 tsp. pieprz cayenne,
1/2 tsp. sos Worcestershire,
375 g pokruszonego ostrego sera cheddar,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki.
Jak przyrządzić?
W dużym garnku i osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami producenta. Następnie odcedzamy.
Podczas gotowania makaronu rozpuszczamy masło w rondlu, aż się zapieni. Dodajemy cebulę i gotujemy przez ok. 3-5 minut do momentu, kiedy się zeszkli. Trzepaczką rozprowadzamy mąkę i gotujemy jeszcze przez minutę. Dodajemy mleko i piwo Guinness. Pozostawiamy na średnim ogniu, ciągle ubijając, aż potrawa zgęstnieje. Następnie dodajemy musztardę, pieprz cayenne, sos Worcestershire i gotujemy przez minutę cały czas ubijając. Zestawiamy z ognia. Następnie stopniowo dodajemy ser, ubijając, aż do całkowitego połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli potrzeba, to sos możemy rozcieńczyć większą ilością mleka.
Jak podawać?
Na stół podajemy makaron w czterech ciepłych miseczkach, polany sosem i posypany posiekaną pietruszką. Serwujemy niezwłocznie tuż po przygotowaniu.
Uwagi:
Orzeźwiający i wyrazisty, ostry sos, doskonale smakuje również serwowany osobno. Będziesz potrzebował ciemnego, chrupiącego pieczywa do maczania w sosie oraz kruchej zielonej sałaty do dekoracji.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | at |