Składniki:
Ciasto:
- 400g białej mąki,
- pół łyżeczki soli,
- 100g stopionego masła lub ghee (oczyszczonego masła),
- 100 ml zimnej wody (w przepisie jest 150, ale to za dużo...).
W misce wymieszać mąkę z solą i masłem - zagnieść ciasto i odstawić pod ściereczką.
Farsz:
- 2-3 ziemniaki ugotowane,
- pół małego kalafiora ugotowanego,
- 200g świeżego groszku lub mrożonego.
Jak przyrządzić?
Na patelnie wrzucamy 4 łyżki masła i przyprawy:- kminek indyjski - 1 łyżeczka (rozdrobniony),
- nasiona kozieradki - pół łyżeczki,
- łyżeczkę startego świeżego imbiru,
- 1 łyżka kurkumy,
- łyżeczka kolendry w ziarnach - rozdrobnionej,
- kilka goździków w całości lub pół łyżeczki mielonych - te w całości na końcu wyciągniemy,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki soli,
- łyżeczka pieprzu.
Chwilę smażyć przyprawy na maśle, a potem dodać ziemniaki, kalafior i groszek. Chwilę wszystko dusić.
Z ciasta ulepić kulki, które wałkujemy i robimy pierożki większe niż te tradycyjne (takie dwa razy większe). Wkładamy farsz i zlepiamy. Wrzucamy na rozgrzany mocno tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Pierożki powinny być całe zanurzone. Po wyciągnięciu odsączyć na papierze.
Jak podawać?
Podawać z sosami: pomidorowym i ziołowym.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | daria |