Losos w sosie koperkowym

Przepis kulinarny

Składniki:

filet z łososia (połówka ryby),
sok z cytryny,
1/4 kostki masła + 2 łyżki do smażenia ryby,
czubata łyżka maki,
ok szklanki wody,
łyżka śmietany,
sol(jarzynka), pieprz,
siekany koperek.

Jak przyrządzić?

Filet myjemy i kroimy na mniejsze kawałki ok 3 cm; skrapiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem (możemy zostawić go na kilka minut lub od razu smażyć). Rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni a następnie smażymy rybę, przekładamy do naczynia i wkładamy do piekarnika na ok 15-20 min w temp. 200 stopni C.
W tym czasie możemy zacząć sos.Rozpuszczamy masło w rondelku, następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy następnie zalewamy zasmażkę zimną wodą i mieszamy aż zacznie się gotować i zgęstnieje (uważajmy aby nie dodać za dużo wody). Kiedy sos zacznie się gotować, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą i pieprzem, następnie dodajemy śmietanę, należy uważać, żeby się nie zważyła(ja miksuję wszystko ręcznym mikserem) na koniec dodajemy koperek według uznania im więcej tym lepiej.Rybę wyjmujemy na talerze i polewamy sosem.

Uwagi:

Najlepsze z ziemniakami i świeżą surówką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-4
AutorAleks

Losos w sosie koperkowym: Podobne przepisy

Losos w sosie koperkowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy