Składniki:
filet z łososia (połówka ryby),
sok z cytryny,
1/4 kostki masła + 2 łyżki do smażenia ryby,
czubata łyżka maki,
ok szklanki wody,
łyżka śmietany,
sol(jarzynka), pieprz,
siekany koperek.
Jak przyrządzić?
Filet myjemy i kroimy na mniejsze kawałki ok 3 cm; skrapiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem (możemy zostawić go na kilka minut lub od razu smażyć). Rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni a następnie smażymy rybę, przekładamy do naczynia i wkładamy do piekarnika na ok 15-20 min w temp. 200 stopni C.
W tym czasie możemy zacząć sos.Rozpuszczamy masło w rondelku, następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy następnie zalewamy zasmażkę zimną wodą i mieszamy aż zacznie się gotować i zgęstnieje (uważajmy aby nie dodać za dużo wody). Kiedy sos zacznie się gotować, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą i pieprzem, następnie dodajemy śmietanę, należy uważać, żeby się nie zważyła(ja miksuję wszystko ręcznym mikserem) na koniec dodajemy koperek według uznania im więcej tym lepiej.Rybę wyjmujemy na talerze i polewamy sosem.
Uwagi:
Najlepsze z ziemniakami i świeżą surówką.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Autor | Aleks |