Tiramisu (autor naresca) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

750g (75dag) mascarpone (firma nieistotna),
500g (0,5l) kremówki (śmietana UHT, 36%),
ok. 500g (0,5kg) biszkoptów (firma nieistotna, kupuję TIPowskie:),
4 żółtka,
130g (ok. pół szklanki) cukru,
amaretto (lub likery, nalewki - domowe, cokolwiek z procentem, co ładnie pachnie),
kawa rozpuszczalna,
50g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady.

Jak przyrządzić?

Utrzeć 4 żółtka z cukrem (0,5 szklanki) do "białości" (moje zawsze mają kolor beżowy). W osobnej misce/pojemniku ubić kremówkę z 2 łyżeczkami cukru - ubita śmietana powinna być gęsta, nie wylewać z miski po przechyleniu, jednak nie wolno jej ubić na "masło". Serek Mascarpone zmieszać z bitą śmietaną i żółtkami (utartymi z cukrem) - do wszystkiego używam miksera, ale w tym miejscu na wolnych obrotach. Zaparzyć (jeśli zalanie kawy rozpuszczalnej wrzątkiem nazywamy parzeniem) mocną kawę (np. nescafe - 3 łyżeczki na szklankę), dodać do niej amaretto wedle uznania, powinno mocno pachnieć, a zamoczony biszkopt powinien mieć kawowo-amarettowy smak). Biszkopty układać w misce po jednej warstwie i polewać kawą z amaretto, aby nasiąkły i były miękkie. Takie biszkopty wyłożyć do foremki/tortownicy (ja wykładam do tortownicy, najłatwiej się wyciąga gotowe ciasto). Następnie, gdy dno będzie wyłożone biszkoptami, wylać tyle masy (z serka, śmietany, itepe), żeby warstwa miała nie mniej niż centymetr. Czynność powtarzać: moczyć biszkopty, układać "piętra", zalewać masą, aż do skończenia się masy:) Startą czekoladą posypać wierzch ciasta, im więcej tym smaczniej:) Punkt ostatni - chłodzenie. Mówi się, że powinno się chłodzić tiramisu min. 24 godziny. Moi domownicy czasami jedzą już po 0,5 godziny chłodzenia, ale po min. 12 h jest faktycznie smaczniejsze.

Potrzebne przybory:

Tortownica/foremka, mikser, kilka misek.

Jak podawać?

Jeśli z tortownicy - pokrojoną jak tort:)

Uwagi:

Ważne:
Podane proporcje są dla wypełnienia tortownicy o średnicy 34 cm trzema piętrami ciasta. Przy tortownicy 28 cm, należy zmniejszyć składniki o 1/3, ale wyjdą cztery warstwy.
Czekolada nie powinna być mleczna, ciasto jest wystarczająco słodkie, czekolada je przesłodzi.
Biszkopty typu lady fingers, to strata pieniędzy, zbyt mocno nasączone rozpadają się przy tworzeniu pięter. Polecam tanie biszkopty, lidlowe, biedronkowe, tipowskie i okragłe - łatwej się układa piętra.
Rodzaj i ilość alkoholu zależą od gustu. Amaretto jest najsmaczniejsze, ale można dodawać zamiast niego likiery, domowe nalewki i czystą.
Nic nie zastąpi MASCARPONE!
Zawsze miejcie w zapasie trochę biszkoptów, są pyszne. Takie namoczone i ci ze słabą wolą, jak ja, zjedzą połowę w trakcie przyrządzania:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcjedużo
Przybliżony koszt35 zł
Autornaresca

Tiramisu (autor naresca): Podobne przepisy

Tiramisu (autor naresca): wypróbuj również

Tiramisu - przepis

... Przepyszne, mięciutkie ciasto, któremu trudno się oprzeć. Takie właśnie jest tiramisu, jeden z bardziej popularnych włoskich deserów, na którego punkcie oszalało już wiele europejskich stolic. Co ciekawe, w tym kraju jest ono często serwowane ...

dawno temu

Idealna kompozycja smaków - Tiramisu

... Niedawno Marta zaproponowała Wam quiz, w którym testowała Waszą wiedzę na temat Tiramisu. Teraz możecie się przygotować i uzupełnić wiedzę przed odpowiedzeniem na jej pytania. Otwórzcie stare ... , włoskie książki kucharskie i spróbujcie ...

dawno temu

Przepis na Tiramisu

... Przed chwilą mogliśmy dowiedzieć się czegoś na temat pochodzenia jednego z najwspanialszych włoskich deserów, czyli Tiramisu. Kto został podniesiony (nie na duchu, lecz "na podniebieniu") od samego patrzenia, może zrobić deser samemu. Poniżej ...

dawno temu

Tiramisu - przepis przepyszny i szybki

... Przyszedł w końcu weekend, możesz więc sobie pozwolić na coś wyjątkowego, na chwilę relaksu z pysznym, zniewalającym, wyjątkowym tiramisu truskawkowym. Dzięki niemu zapomnisz o otaczającym cię ... powinny być na górze. 5. A co powiesz na ...

dawno temu

Kiedy myśl o pracy spędza ci sen z powiek…

... o pójściu do pracy zbiera ci się na mdłości i nawet apetycznie wyglądające Tiramisu nie jest w stanie poprawić ci humoru? ... o pójściu do pracy zbiera ci się na mdłości i nawet apetycznie wyglądające Tiramisu nie jest w stanie poprawić ci ...

dawno temu

Dekolt zdradza nasz wiek. Jak poprawić jego wygląd?

... również się starzeje. Co więcej, jest na trzecim miejscu pod względem najczęściej odmładzanych części ciała – zaraz po twarzy i szyi. O tym, jak zadbać o dekolt, mówi dr Marek Wasiluk – lekarz medycyny estetycznej, założyciel warszawskiej ...

4 miesiące temu

Desery, których nie musisz piec!

... warstwy krakersów i masy w taki sposób, aby ostatnią warstwą była masa. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi i umieścić w lodówce na ok. 2-3 godziny. Niemożliwe, żeby nie wyszło! Pyszne tiramisu ...

dawno temu

„Autor widmo”, Roman Polański

... . Przeważająca większość dziennikarzy padła na kolana, nazywając Autora widmo najwybitniejszym dziełem Polańskiego od czasu Chinatown. Ale znaleźli się też i tacy, którzy dopatrują się tutaj świadectwa ... i będącego swoistym hołdem dla ...

dawno temu

"Zagubiona tożsamość", Phillip Margolin

... Phillip Margolin należy do dużej grupy solidnych autorów thrillerów (wydawanych w ogromnej mierze w wydawnictwie Albatros), którzy zapewniają rozrywkę i nikt o zdrowych zmysłach nie posądzi ... dla autora thrillerów dziwnym – ujmującym ciepłem. ...

dawno temu

Kontrowersje wokół Jana Pawła II. "Jak mógł zostać świętym?"

... Autor "Dziennika watykańskiego" zapewnia, że w Stolicy Apostolskiej trwa walka o władzę. ... się tam od wieków walką o władzę. Autor komentuje, że społeczeństwo wyobraża sobie Watykan jako wielką korporację, w której ostateczne decyzje należą do ...

dawno temu

„Bóg zapłać”, Wojciech Tochman

... To czwarta książka tego autora. Dzieło mistrzowskie, napisane przez życie. Autor pisze o ludziach zmagających się z cierpieniem: z chorobą, śmiercią bliskiej osoby, samotnością i brakiem zrozumienia ... 20871Polski reportaż naprawdę ma się ...

dawno temu

Pierwsza PARODIA „Miłości na Bogato”! Lepsza od oryginału?

... „Miłość na Bogaciej” to najnowsza produkcja od Abstrachuje.TV. Autorzy zainspirowani serialem Viva Polska postanowili stworzyć własną wersję, ale „szybciej, mocniej, piękniej i bogaciej”. ... „Miłość na Bogaciej” to najnowsza produkcja od ...

dawno temu

JENNIFER LAWRENCE na wrześniowej okładce VOGUE!

... Wrześniowe wydanie amerykańskiego Vogue to tradycyjnie najważniejszy numer w roku. Autorem sesji jest słynny Mario Testino. Zobaczcie kulisy sesji! ... się kultowy. Autorem sesji jest słynny Mario Testino, a wywiad z gwiazdą przeprowadził ...

dawno temu

Amerykańska odmiana języka angielskiego, cz. 2 (słownictwo)

...  Na ogół pochodzenie mówiącej po angielsku osoby można rozpoznać po akcencie. Ale nie tylko wymowa jest w stanie zdradzić pochodzenie autora wypowiedzi. Bardzo pomocne bywa również słownictwo. ...  Na ogół pochodzenie mówiącej po angielsku osoby ...

dawno temu

Słynne cytaty – Benjamin Franklin

... Benjamin Franklin jest autorem bardzo wielu trafnych powiedzeń. Najsłynniejsze z nich funkcjonują w codziennym języku. ... Benjamin Franklin jest autorem bardzo wielu trafnych powiedzeń. Najsłynniejsze z nich funkcjonują w codziennym języku. A ...

dawno temu

„Mieszkańcy Roany odchodzą pogodnie”, Karl-Markus Grauß

... Książka niezobowiązująca i miła, właśnie jak kieliszek wina w miłym miejscu. Dobrze, że autor się chowa i nie wywleka własnego ego przed ludzi i krajobrazy, nie próbuje też naprawiać świata ... , powstrzymuje się od oceny. W czasach, gdy każdy ...

dawno temu

Kochany i mruczący… uważaj na niego

... Słodkie kotki, które lubi większość z nas są miłe i przyjazne - według nas… Czy na pewno wiemy, co czai się w ich małych, puchatych główkach? Autor książki "Po czym poznasz, że Twój kot spiskuje przeciwko Tobie" chce ostrzec nas przed atakiem ze ...

dawno temu

Powiązane Tematy