Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe

Przepis kulinarny

Składniki:

1,50 kg jabłek,
400 g mąki,
250 g masła lub margaryny,
sok z połowy cytryny,
180 g cukru kryształu (1 szklanka),
4 jajka,
1 mała torebka cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki),
1 mała torebka proszku do pieczenia (na 0,5 kg mąki),
2 łyżki cynamonu,
szczypta soli,
cukier puder do posypania ciasteczek.

Jak przyrządzić?

Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puszystą masę. Wbić jajka nie przerywając ucierania. Zmieszać mąkę z proszkiem, dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Jabłka pokroić na kawałki, dodać do nich cynamon i sok z cytryny. Dodać do ciasta. Nakładać łyżką na blachę piekarnika wyłożoną pergaminem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w 200 st.C Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcjeokoło 40 sztuk
Autorm-a-ga

Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe: Podobne przepisy

Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy