Składniki:
1,50 kg jabłek,
400 g mąki,
250 g masła lub margaryny,
sok z połowy cytryny,
180 g cukru kryształu (1 szklanka),
4 jajka,
1 mała torebka cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki),
1 mała torebka proszku do pieczenia (na 0,5 kg mąki),
2 łyżki cynamonu,
szczypta soli,
cukier puder do posypania ciasteczek.
Jak przyrządzić?
Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puszystą masę. Wbić jajka nie przerywając ucierania. Zmieszać mąkę z proszkiem, dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Jabłka pokroić na kawałki, dodać do nich cynamon i sok z cytryny. Dodać do ciasta. Nakładać łyżką na blachę piekarnika wyłożoną pergaminem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w 200 st.C Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | około 40 sztuk |
Autor | m-a-ga |