Składniki:
3 piersi kurczaka,
3 pomarańcze,
1/2 śmietany (wiejska),
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa cała, rozmaryn suszony,
masło.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić i popieprzyć. Obrać pomarańcze, następnie z jednej wycisnąć sok i dodać do pokrojonych piersi i wymieszać. Odłożyć piersi na 1 godzinę do lodówki. Na patelni na małym ogniu roztopić masło, następnie dodać odcedzone piersi i obsmażyć. Z dwóch pozostałych pomarańczy oddzielić miąższ od błonek i razem z sokiem dodać na patelnie. Następnie zetrzeć trochę gałki muszkatołowej i roztartego na dłoniach rozmarynu i wszystko razem dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy piersi z kurczaka będą już miękkie można dolać śmietany (śmietanę dodajemy stopniowo, żeby sos nie był za rzadki). Po dodaniu śmietany dusimy jeszcze około 10-15 minut bez przykrycia (trzeba tylko pilnować żeby sos za bardzo nie zgęstniał).
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | sidney |