Piersi z kurczaka w pomarańczach

Przepis kulinarny

Składniki:

3 piersi kurczaka,
3 pomarańcze,
1/2 śmietany (wiejska),
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa cała, rozmaryn suszony,
masło.

Jak przyrządzić?

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić i popieprzyć. Obrać pomarańcze, następnie z jednej wycisnąć sok i dodać do pokrojonych piersi i wymieszać. Odłożyć piersi na 1 godzinę do lodówki. Na patelni na małym ogniu roztopić masło, następnie dodać odcedzone piersi i obsmażyć. Z dwóch pozostałych pomarańczy oddzielić miąższ od błonek i razem z sokiem dodać na patelnie. Następnie zetrzeć trochę gałki muszkatołowej i roztartego na dłoniach rozmarynu i wszystko razem dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy piersi z kurczaka będą już miękkie można dolać śmietany (śmietanę dodajemy stopniowo, żeby sos nie był za rzadki). Po dodaniu śmietany dusimy jeszcze około 10-15 minut bez przykrycia (trzeba tylko pilnować żeby sos za bardzo nie zgęstniał).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Trudnośćprosty
Porcje3
Przybliżony koszt20 zł
Autorsidney

Piersi z kurczaka w pomarańczach: Podobne przepisy

Piersi z kurczaka w pomarańczach: wypróbuj również

Powiązane Tematy