Składniki:
Duży filet z pstrąga, 1 cytryna, pół limonki, przyprawa do ryb Kamis, 1 cebula, sos do mizerii Knorr, śmietanka 12%, świeży koperek, ryż, sól.
Jak przyrządzić?
Filet pokroić na kawałki, oprószyć przyprawą, skropić cytryną. Następnie zagotować wodę w wysokiej patelni, dodać cebulę pokrojoną w piórka, wycisnąć resztę cytryny i pokrojoną w plasterki limonkę, dodać 1/4 koperku, gotować 5 minut aż cebula zmięknie, do takiego wywaru wrzucić kawałki ryby i gotować na zmniejszonym ogniu ok. 10 minut. Do śmietanki wsypać sos do mizerii Knorra i resztę koperku, wymieszać polewając wyjęte kawałki ugotowanego pstrąga (bez cebuli i limonek) podanego na ryżu, udekorować koprem i cytryną, smacznego:)
Potrzebne przybory:
wysoka patelnia, garnek do gotowania ryżu.
Jak podawać?
Wyjęte kawałki ugotowanego pstrąga (bez cebuli i limonek) podanego na ryżu, udekorować koprem i cytryną. Ugotowany ryż wkładam do płytkiej miski i robię z niej "babkę z piasku" na talerzu:) dzięki temu potrawa wygląda elegancko i nie ma bałaganu na talerzu. Na tym kopczyku ryżowym układam kawałki ryby i polewam ja sosem, wygląda bardzo elegancko:) Smacznego.
Uwagi:
Ryż można wstawić na początku zabierania się do ryby bo pstrąg gotuje się bardzo szybko.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 (1 filet) |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | maja |