Składniki:
Na naleśniki dla 4 osób: pół litra mleka (ja daje pół na pół z wodą gazowaną), jajko, mąkę (na oko, ciasto musi być gęstości śmietany), sól, olej do smażenia.
Farsz: kasza gryczana 1-2 woreczki, kiełbasa 3 krótkie pętka, słonina,1/2 cebuli.
Sos pieczarkowy: 10 dag pieczarek, kostka rosołowa, śmietana lub jogurt naturalny, mąka, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Smażymy naleśniki, na dużej patelni. Gotujemy kasze gryczaną. Na patelni smażymy słoninę na skwarki, potem pokrojoną kiełbasę i cebulkę. Dobrze smażymy. Łączymy to z kaszą. Robimy sos. Smażymy pokrojone pieczarki na maśle, dolewamy wodę (pół litra), kostkę rosołową, sól, pieprz. Gotujemy chwile, potem zagęszczamy jak zupę. (mąką, śmietaną, ja wole jogurt) Sosu musi być ok 0.5litra. Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy w kopertę, polewamy sosem. Gotowe! Taka ilość starczy na ok 8-10 naleśników. To alternatywa dla tych, którzy mają dość naleśników z dżemem. Smacznego!!
Jak podawać?
Na ciepło.
Uwagi:
Naleśniki można przygotować wcześniej, taka samo jak sos i farsz. Przechowujemy w lodówce. Potem wystarczy przygrzać gotowe naleśniki w piekarniku lub mikrofali.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-5 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | belina |