Składniki:
bakalie,
owoce kandyzowane (jak najwięcej rodzajów),
spirytus.
Masa:
3 jajka,
6 czubatych łyżek cukru,
cukier waniliowy,
1 1/2 kostki margaryny.
Ciasto:
2 jajka,
2 łyżki wody,
5 czubatych łyżek cukru,
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 1/2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
W półlitrowym słoiku ugnieść posiekane bakalie i owoce, zalać czystym spirytusem. Szczelnie zakręcić, zostawić na minimum 3 doby (optymalnie tydzień, im dłużej zostawisz tym mocniejszy będzie deser :)).
Ze składników na ciasto zrobić biszkopt, piec w 180 stopniach, w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Przygotować masę: margarynę utrzeć na pulchny krem. Całe jajka ubijać na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjęć z pary i dalej ubijać aż masa będzie chłodna i puszysta. Dodawać małymi porcjami do utartej margaryny ciągle mieszając. Do gotowej masy dodać bakalie i resztę spirytusu ze słoika. Wymieszać, dodać poszarpany biszkopt. Delikatnie raz jeszcze wszystko wymieszać. Przykryć i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Jak podawać?
Podawać na talerzu udekorowane bitą śmietaną, siekanymi orzechami albo tartą czekoladą (wedle uznania :))
Uwagi:
Do kierowców - deser wysoko % :) uważajcie!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | Wysoka |
Autor | kocimiętka :) |