Składniki:
0,75dkg-1kg dobrej cielęciny (zadnia, krzyżowa i inne),
2/3 szklanki białego wytrawnego wina,
małe opakowanie śmietany 18% tł,
świeży rozmaryn,
sól, pieprz,
tłuszcz do smażenia (co kto lubi, ja polecam mieszankę oliwy z oliwek i masła),
mąka do panierowania.
Jak przyrządzić?
Cielęcinę pokroić w niezbyt cienkie kotlety, delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso na dużym ogniu nie rumieniąc zbytnio i odwracając parokrotnie. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 min lub trochę dłużej. Potem dolać wino i dosypać igiełki rozmarynu, ile wlezie. Dusić kolejne 10 min, na sam koniec dolać kubeczek śmietany, wymieszać i na malusim ogniu trzymać jeszcze chwilę, doprawiając ew pieprzem i solą.
Jak podawać?
Podawać z ryżem lub kaszą np kus kus.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | punia |