Składniki:
2 pstrągi tęczowe wypatroszone,
ogórek szklarniowy,
gorczyca,
pęczek koperku,
trawa cytrynowa,
sól,
pieprz,
sok z połowy cytryny,
oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Wyciąć z pstrągów skrzela. Posolić i popieprzyć pstrąga również wewnątrz. Do pstrąga włożyć kilka gałązek koperku oraz trawę cytrynową pokrojoną w kawałki. (Jeżeli mamy suszoną to garstkę). Nasypać do wnętrza pstrąga szczyptę (kilkanaście...no może więcej) ziaren gorczycy. Pokropić sokiem z cytryny. Ułożyć na folii aluminiowej kilka plasterków ogórka. Położyć pstrąga.Położyć na pstrąga wzdłuż kilka plasterków ogórka. Zawinąć dobrze folię. Piec w piekarniku (180 stopni) około 15 minut. Przed podaniem usunąć ogórka oraz całość wypełnienia ze środka. Najlepszy z ryżem z warzywami lub dobrym chlebem.
Uwagi:
Trawa cytrynowa jest dostępna np.w Almie. Suszona w sklepach z orientalną żywnością. Smak jest super.....
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Sławek |