Składniki:
2 filety z piersi kurczaka,
10 dkg sera żółtego,
1 kg ziemniaków,
25 dkg mąki pszennej,
2,5 dkg drożdży,
4 łyżki śmietany 18%,
5-8 ząbków czosnku,
curry,
papryka ostra,
imbir (najlepiej świeży korzeń),
pieprz kayene,
olej,sól.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w drobną kostkę i obtoczyć w przyprawach (mają być sycie otoczone). Na rozgrzanym oleju smażyć filety, mają się zarumienić. W tym czasie przygotować frytki. Filety przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać tartym serem. Zapiekać w 200 stopniach przez 7-10 minut. Chlebek pita robimy z mąki do której dodajemy 150 ml letniej wody, łyżkę oleju i sól. Mieszamy na ciasto, tak długo dopóki nie przestanie się nam przyklejać do palców. Odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy wałek z którego odkrajamy kawałeczki, które wałkiem do cista rozprasowujemy na placki. Układamy na blasze wysmarowanej olejem. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 250-300 stopni. Sęk w tym aby blachę ułożyć bezpośrednio nad gazem (grzałką) aby było prawie bezpośrednie działanie temperatury, to pozwoli nam uzyskać chlebki pita takie jak w pizzerii.
Sos czosnkowy: mieszamy śmietanę i majonez dodajemy wyciśnięty czosnek i mieszamy.
Jak podawać?
Całość podajemy na dużym talerzu. Można podawać z surówką z białej kapusty.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | spOOnik |