Składniki:
4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag gotowych bezikow, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 600 ml śmietany kremówki, 1 torebka zagęstnika do śmietany, 25 dag truskawek, 20 dag konfitury truskawkowej, tarta czekolada do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z 4 łyżkami wody, szczyptą soli, 15 dag cukru i 1 cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, obie mąki oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy 25 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy i przekrawamy na 3 placki. Ubijamy 400 ml śmietany z drugim cukrem waniliowym, zagęstnikiem i resztą cukru. Dodajemy świeże truskawki(kilka odkładamy do dekoracji). Spód ciasta smarujemy połową konfitury i połową kremu truskawkowego. Przykrywamy drugim plackiem,znowu smarujemy konfiturą i kremem, nakładamy ostatni placek. Ubijamy resztę śmietany, smarujemy wierzch i boki tortu. Układamy truskawki i beziki. Posypujemy tartą czekolada.
Uwagi:
Truskawki do kremu dokładnie miksujemy na mus.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Paulina |