Składniki:
Mały majonez, mały jogurt naturalny, czosnek (ilość wedle upodobań), kilka pieczarek marynowanych, kilka korniszonów (ewentualnie ogórek kiszony), szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, cukier, ewentualnie sok z cytryny).
Jak przyrządzić?
Majonez i jogurt wymieszać. Proporcje najlepiej samemu ustalić, na początek proponuję 1:1. Czosnek zmiażdżyć, pieczarki i ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Składniki połączyć i doprawiać solą, gałką, pieprzem i cukrem.
Potrzebne przybory:
Miska, deska, nóż, wyciskarka do czosnku.
Uwagi:
Jest to alternatywna wersja sosu czosnkowego dla tych, którzy nie lubią lub mają dosyć tzatzyki. Przed samym podaniem radzę jeszcze raz spróbować i ewentualnie doprawić.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | poziomka |