Składniki:
Sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, cebula, majonez, śmietana, musztarda rosyjska, gorczyca, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Sałata myjemy, kruszymy i wstawiamy lekko wilgotna do zamrażalnika na jakieś 20 min. Pomidorki myjemy i kroimy na cząsteczki (na 4 ćwiartki). Cebulkę w piórka, ilość wedle uznania (im więcej tym ostrzejszy smak sałatki). Całość mieszamy z sałatą i znowu wstawiamy do zamrażalnika. Teraz sos. Mieszamy śmietanę i majonez w proporcji 2:1. Dodajemy zgniecioną gorczycę i pieprz oraz sól. Dodajemy co najmniej łyżeczkę musztardy (koniecznie rosyjskiej). Dodajemy jej do smaku. Sos musi być wyrazisty. Łączymy z sałatką i szamamy. Proste i smaczne :)
Jak podawać?
Najlepiej w schłodzonym naczyniu :)
Uwagi:
Schłodzenie sałaty jest niezbędne. Nie na darmo nazywa się lodowa. Zmrożona jest pyszna.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Werek |