Bigos (autor katarzyna)

Przepis kulinarny

Składniki:

Kapusta kiszona 2kg, grzyby suszone 30 dkg, wędlina, różne skrawki do pół kilograma, 1kg brzuszka chudego, przyprawy, 2 cebule.

Jak przyrządzić?

Kapustę opłukaj, wstaw niech się gotuje. W tym czasie pokrój wędlinę i mięso w kostkę, przy okazji namocz grzyby. Pokrojoną wędlinę z mięsem podsmaż na tłuszczu, gdy się przesmaży, dodaj pokrojoną cebulę. Smaż na rumiano. Dodaj do gotującej się kapusty. Grzyby osącz z wody, posiekaj i wrzuć do kapusty. Dopraw bigos według uznania. Ja używam soli, pieprzu liści laurowych, tymianku, majeranku. Gotuj do miękkości bigosu.

Potrzebne przybory:

Garnek, nóż, patelka, deseczka, sitko, garnuszek.

Jak podawać?

W ładnej salaterce, jeść można z pieczywem, a do bigosu proponuję schabowe kotlety. Smacznego.

Uwagi:

Bigos nabiera smaku na drugi dzień. Lubię bigos kwaśny.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
Autorkatarzyna

Bigos (autor katarzyna): Podobne przepisy

Bigos (autor katarzyna): wypróbuj również

Powiązane Tematy