Składniki:
Kapusta kiszona 2kg, grzyby suszone 30 dkg, wędlina, różne skrawki do pół kilograma, 1kg brzuszka chudego, przyprawy, 2 cebule.
Jak przyrządzić?
Kapustę opłukaj, wstaw niech się gotuje. W tym czasie pokrój wędlinę i mięso w kostkę, przy okazji namocz grzyby. Pokrojoną wędlinę z mięsem podsmaż na tłuszczu, gdy się przesmaży, dodaj pokrojoną cebulę. Smaż na rumiano. Dodaj do gotującej się kapusty. Grzyby osącz z wody, posiekaj i wrzuć do kapusty. Dopraw bigos według uznania. Ja używam soli, pieprzu liści laurowych, tymianku, majeranku. Gotuj do miękkości bigosu.
Potrzebne przybory:
Garnek, nóż, patelka, deseczka, sitko, garnuszek.
Jak podawać?
W ładnej salaterce, jeść można z pieczywem, a do bigosu proponuję schabowe kotlety. Smacznego.
Uwagi:
Bigos nabiera smaku na drugi dzień. Lubię bigos kwaśny.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | katarzyna |