Składniki:
Jajka, brokuły, czosnek, majonez, śmietana, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Tę pychotę przygotować łatwo. Wystarczy sparzyć brokuły 10 min.(kwiatem do góry, ponieważ kwiat gotujemy na parze, a łodyżki w wodzie), jajka ugotować na twardo i schłodzić. W tym czasie sprasować lub posiekać drobno czosnek(4 ząbki).Posiekany lub starty czosnek wymieszać ze szklanką majonezu i jedną łyżką śmietany, dodać sól i pieprz. Do średniej miski wkładamy pokrojone na ćwiartki jajka, a na nich brokuły, potem polewamy to przygotowanym sosem. Tak przekładamy kilka warstw. Można posypać końcową warstwę startym serem. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Jak podawać?
Do wędlin, mięs na ciepło i zimno...można szamać też z chlebkiem jako kanapkę...POLECAM!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | basia |