Składniki:
CIASTO:
2 jaja, 1 szklanka kwaśniej śmietany, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, pół kg maki, 1 kostka margaryny, 1 łyżeczka amoniaku.
KREM:
3 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 torebki cukru waniliowego, 1 szklanka kwaśnej śmietany; 2,5 szklanki mleka, 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny oraz 2 czerwone galaretki i owoce sezonowe.
Jak przyrządzić?
Ciasto: jaja, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczana ubić mikserem. Margarynę siekamy z mąką wymieszaną z amoniakiem i łączymy ze zmiksowaną masą. Z tego robimy 3 jednakowe placki i wkładam na 30 min. do rozgrzanego piekarnika.
Kem: jajka miksujemy ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. W rondelku na małym ogniu gotujemy mleko z cukrem i margaryną. mieszając, stopniowo dodajemy zmiksowane jaja, chwile gotujemy. Wystudzone placki przekładamy gorącą masa.
Rozpuszczamy galaretki w trochę mniejszej ilości wody niż w przepisie. Na cieście układamy umyte i osuszone owoce. Zalewamy tężejącymi galaretkami, ciasto stawiamy do lodówki.
Uwagi:
ciasto najlepiej smakuje, jeśli noc przeleży w lodówce. Najlepiej wychodzi z truskawkami, które kroje na ćwiartki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Autor | psiok |