Aniołek z owocami

Przepis kulinarny

Składniki:

CIASTO:

2 jaja, 1 szklanka kwaśniej śmietany, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, pół kg maki, 1 kostka margaryny, 1 łyżeczka amoniaku.

KREM:

3 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 torebki cukru waniliowego, 1 szklanka kwaśnej śmietany; 2,5 szklanki mleka, 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny oraz 2 czerwone galaretki i owoce sezonowe.

Jak przyrządzić?

Ciasto: jaja, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczana ubić mikserem. Margarynę siekamy z mąką wymieszaną z amoniakiem i łączymy ze zmiksowaną masą. Z tego robimy 3 jednakowe placki i wkładam na 30 min. do rozgrzanego piekarnika.

Kem: jajka miksujemy ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. W rondelku na małym ogniu gotujemy mleko z cukrem i margaryną. mieszając, stopniowo dodajemy zmiksowane jaja, chwile gotujemy. Wystudzone placki przekładamy gorącą masa.

Rozpuszczamy galaretki w trochę mniejszej ilości wody niż w przepisie. Na cieście układamy umyte i osuszone owoce. Zalewamy tężejącymi galaretkami, ciasto stawiamy do lodówki.

Uwagi:

ciasto najlepiej smakuje, jeśli noc przeleży w lodówce. Najlepiej wychodzi z truskawkami, które kroje na ćwiartki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania100 min.
Trudnośćprosty
Autorpsiok

Aniołek z owocami: Podobne przepisy

Aniołek z owocami: wypróbuj również

Powiązane Tematy