Sk艂adniki:
1 biszkopt(pieczony lub kupowany),
2 litry mleka,
5 budyniu waniliowych,
1,5 kg truskawek,
2 galaretki truskawkowe.
Jak przyrz膮dzi膰?
Biszkopt k艂adziemy w tortownicy,lub pozostawiamy w formie. 1.5 litra mleka gotujemy z 4 艂y偶kami cukru a w reszcie mleka rozrabiamy budynie. Nast臋pnie do gotuj膮cego mleka wlewamy rozrobiony budy艅 i mieszamy a偶 powstanie g臋sta masa. Truskawki miksujemy, by by艂a z nich g艂adka masa(mo偶na doda膰 troch臋 cukru by by艂y s艂odkie). Galaretki rozrabiamy w p贸艂 litra gor膮cej wody i odstawiamy do st臋偶enia. Gdy galaretka zacznie t臋偶e膰 wlewamy j膮 do truskawek i dok艂adnie mieszamy. Na biszkopt wylewamy zimny budy艅 a na budy艅 galaretk臋 z truskawkami. Ca艂o艣膰 odstawiamy do lod贸wki na kilka godzin by zastyg艂o(najlepiej na ca艂膮 noc).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Evilek |