Składniki:
6 opakowań herbatników,
1/2 kilograma jabłek,
4 żółtka,
5 łyżek stołowych soku jabłkowego,
3/4 szklanki cukru pudru,
1 kostka masła lub margaryny do wypieków,
1 aromat do ciast, np. rumowy lub waniliowy,
1 opakowanie galaretki ananasowej, brzoskwiniowej lub o smaku kiwi,
owoce i orzechy do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Jabłka dokładnie opłucz zimną wodą, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o średnich otworach. Miękkie masło lub margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami na puszysty krem. Dodaj starte na tarce jabłka i aromat. Dobrze wymieszaj. Część herbatników rozłóż równomiernie na dnie wysmarowanej tłuszczem tortownicy i nasącz je sokiem jabłkowym. Resztę herbatników drobno pokrusz, dodaj do masy maślano-jabłkowej i bardzo dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę ułóż na wierzchu ciastek w tortownicy. Następnie przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, wylej ją na masę jabłkową. Na wierzchu ciasta ułóż dowolne owoce - jabłka, brzoskwinie, morele lub ananasy. Owoce posyp posiekanymi orzeszkami. Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.
Uwagi:
Wierzch tortu możesz ozdobić bitą śmietaną lub dekoracyjnie wyciśniętym ze szprycki musem brzoskwiniowym, morelowym albo jabłkowym. Urozmaicisz ciasto, dodając do masy jabłkowo-maślanej wiórki kokosowe, czekoladowe lub posiekane płatki migdałów.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | 350 |
Autor | Basia |