Składniki:
CIASTO:
2 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
10 dkg margaryny,
1 jajko,
3 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju,
1 łyżka śmietany (12% lub 18%).
MASA SEROWA:
1 kg sera białego półtłustego,
8 jajek,
1 szklanka cukru,
2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
2 szklanki mleka,
1/2 szklanki oleju.
PIANA:
6 białek,
6 łyżek cukru.
Jak przyrządzić?
CIASTO:
Wszystkie składniki razem połączyć, następnie rozwałkować i wyłożyć na średnią prostokątna blachę.
MASA SEROWA:
Cukier, 2 cale jajka i 6 żółtek wytrzepać potem dodawać stopniowo zmielony dwa razy ser i dalej miksować, dodać budynie w proszku, dodać mleko i na końcu olej. Masę serową wylać na surowe ciasto wcześniej włożone na blachę i wstawić do piekarnika na 180 stopni, piec ok 50 min. Pod sam koniec pieczenia ubić pianę z pozostałych białek i cukru na sztywno. Wyłożyć na gorący sernik pianę posypać wiórkami kokosowymi i włożyć jeszcze do piekarnika na ok. 15 min. Pilnować, żeby się nie przypaliło!
Potrzebne przybory:
Mikser, maszyna do mielenia.
Uwagi:
Ser biały musi być dwa razy zmielony lub może być ten gotowy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Paliska |