Składniki:
6 białych cebul,
świeży rozmaryn (gałązki),
ząbek czosnku,
6 plastrów wędzonego boczku,
mała śmietana,
2 garście startego żółtego sera (teoretycznie parmezan ale może być inny),
oliwa, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Cebule obieramy (całe), gotujemy 15 minut w nieosolonej wodzie. Odcedzamy. W środku cebul wycinamy stożki ( tak by powstało miejsce na nadzienie). Siekamy wydrążone środki,dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekany rozmaryn ( 4-5 gałązek). Smażymy to na oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy 6-8 łyżek śmietany i ok 3/4 żółtego sera. Ugotowane cebule obwijamy dookoła plastrami boczku i spinamy gałązkami rozmarynu ( bądź wykałaczką). Napełniamy cebule farszem, posypujemy serem i do piekarnika na jakies 20-25 min. Gotowe!
Jak podawać?
Fantastyczne jako samodzielna przekąska lub dodatek do mięsiwa.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | agatulek669 |