Składniki:
1/2 l mleka, 3/4 szklanki cukru, 1 op. wiórków kokosowych, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mąki, 1 kostka masła, 2 żółtka, 1 cukier waniliowy, 2 op. krakersów w żółtych opakowaniach żółtka, cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Część cukru, budyń, mąka, trochę mleka, dokładnie składniki ze sobą zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałą częścią cukru, gdy mleko zacznie się podnosić wlać masę (cały czas mieszając)zagotować. Przygotowaną masę przestudzić, dodać masło, zmiksować i dodać wiórki kokosowe (trochę wiórek zostawić do posypania wierzchu). Na spodzie blachy ułożyć krakersy i potem połowę kremu, następnie znowu krakersy i znowu krem. Wierzch posypać wiórkami. Porządnie schłodzić w lodówce.
Potrzebne przybory:
Mikser, garnek, blacha, łyżka.
Jak podawać?
Rafaello można podawać z lodami waniliowymi i do tego dobre espresso.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 13 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Sylwuple |