Składniki:
2 bakłażany,
1 torebka ryżu,
1/4 główki brokułów,
5 pieczarek,
4-5 połówek papryki marynowanej,
1 cebula,
3-4 łyżki kukurydzy z puszki,
20 g startego sera żółtego,
3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, tymianek, oregano, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na sicie. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć. Pozostałe warzywa: cebulę czosnek, miąższ z bakłażanów, pieczarki posiekać, brokuł podzielić na różyczki. Na patelni podsmażyć wszystkie warzywa, dusić 5 min. doprawić ziołami, solą pieprzem. dodać ryż i pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz kukurydzę, farszem nadziać miseczki z bakłażana, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika (200 st.)na 25 min. Pod koniec pieczenia posypać bakłażany startym serem i piec 4 minuty.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | -anika- |