Składniki:
4 kotlety schabowe, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, 2 jajka, bułka tarta, olej, sól, pieprz, Vegeta, 30 dag boczku.
Jak przyrządzić?
Kotleciki "nasmaczyć" i rozbić porządnie tłuczkiem.
FARSZ: boczek mocno podsmażyć, cebulkę pokroić lekko posolić i dusić do momentu zrumienienia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz. zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną natkę wymieszać. W kotleciki nakładać ok 1 dużą łyżkę farszu tak aby jedna część schabu była bez farszu i spiąć wykałaczką. Jajka roztrzepać i kotlety moczyć w jaju i obtoczyć w bułce tartej, smażyć na "średnim" ogniu. przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i poczekać do jutra ;) dodać masełko i piec ok 15 min w piekarniku (250 )pod przykryciem.
Potrzebne przybory:
Patelnia, 3 miseczki, łyżka, łopatka tłuczek do mięsa, wykałaczki.
Jak podawać?
Na drugi- dzień gorącą.
Uwagi:
Zawsze można dodać więcej czosnku lub innych przypraw - w zależności od upodobań ;)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | agilla |