Składniki:
40 dkg wołowiny z kością,
porcja rosołowa z kury ok 0,5 kg,
przecier ze świeżych pomidorów lub gotowy ze sklepu np z Podravki /nie koncentrat/,
sok przecierowy z marchewki /Kubuś, Pysio, Dr Witt ważne z samej marchewki/,
włoszczyzna cała,
śmietana 30% lub mleko zagęszczone,
przyprawy: listek laurowy, pieprz, sól,cukier, ziele angielskie, opalona nad gazem cała cebula.
Jak przyrządzić?
Porcję z kury obsmażyć w rondlu na maśle na złoty kolor. Razem z wołowiną i włoszczyzną zalać w garnku 3 litrami zimnej wody, gotować ok 2,5 godziny. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i przecier marchwiowy, gotować jeszcze ok 20 minut. Na koniec dodać zahartowana śmietanę, przegotować. Smacznego
Jak podawać?
Z makaronem lub ryżem, można posypać świeżą natką z pietruszki.
Uwagi:
Nie dodajemy kostek rosołowych, kostek smaku i innego chemicznego badziewia. Nie dodajemy za dużo przecieru pomidorowego bo zupa będzie kwaśna, ma być wyraźnie słodkawa.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Autor | edek z fabryki kredek |