Składniki:
1 kg karkówki,
ketchup pikantny,
2 łyżki miodu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka Vegety lub kucharka,
łyżeczka curry,
3 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
łyżeczka pieprzu.
Jak przyrządzić?
Karkówkę kroimy na dość grube kotlety. Do garnka wlewamy ketchup (całą butelkę), dodajemy miód, oliwę i przyprawy. Mieszamy i wkładamy do zalewy plastry karkówki, lekko je w niej obtaczając. Odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę (ja najczęściej przygotowuję marynatę dzień wcześniej). Do garnka dolewamy szklankę wody i gotujemy całość, aż mięso będzie miękkie. Miękkie plastry karkówki przekładamy na patelnię, dolewamy łyżkę - dwie przegotowanej marynaty i smażymy, aż mięso zmieni kolor.
Jak podawać?
Najlepiej z jakąś wyrazistą surówką, zawierającą ogórki konserwowe, lub coś innego kwaśnego.
Uwagi:
Jeśli przygotowuje się karkówkę na więcej obiadów, najlepiej jest przechowywać ją w stanie ugotowanym i wyjmować z garnka tuż przed podaniem obiadu na patelnię. Mięsko ma słodko-ostry smak i polecam przede wszystkim tym, którzy w zasadzie karkówki nie lubią.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Ulis |