Składniki:
Jedna prosta cukinia, maliny, żółty ser, sól, pieprz, mini kostki Knorr, masło.
Jak przyrządzić?
Obieramy cukinię ze skórki i odcinamy końce w taki sposób by otrzymać prostą "kłodę". kroimy cukinię na grube plastry(minimum 4 cm) i wycinamy środek tak aby otrzymać "obrączki". Malinki przy pomocy widelca lekko ugniatamy(najlepiej na sitku, otrzymany sok może nam się jeszcze przydać) dodajemy bazylię lub cynamon-zależnie od upodobań(nigdy razem!). Układamy naszą cukinię na płaskiej blasze i uzupełniamy malinami (opcjonalnie można przykryć białym, lub żółtym serem). zapiekamy w piekarniku w temp. 100-150 st.C, do czasu, aż nasza cukinia będzie złocista. Podajemy z łyżeczką masła (opcjonalnie sos z oliwą i oregano-tylko w niewielkich ilościach).
Uwagi:
Mieszanie słodkiego smaku malin z ostrymi przyprawami pobudza podniebienia prawdziwych smakoszy. Nie polecam dla dzieci, raczej przystawka.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 7-10 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | ŁyżkaStołowa |