Składniki:
Niecałe 400g mięsa mielonego (np.łopatka), ok 300g pieczarek, koncentrat pomidorowy, ser żółty, bazylia, oregano, no i makaron :)
Jak przyrządzić?
Mięsko obsmażyć na patelni, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do garnka, dusić po 10 minutach dodać wody - ok. szklankę. Na oddzielnej patelni, na maśle podsmażyć pieczarki (jak ktoś lubi można dodać cebuli ok 1/4). Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, doprawić, chwile poddusić dodać pieczarki, bazylię i oregano i jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu. Zagęścić mąką.Makaron gotować w posolonej wodzie z odrobiną oliwy ok 7,8 minut tak by był al dente.
Jak podawać?
Na talerz dajemy makaron trzemy na niego ser, polewamy sosem i jeszcze raz ser. Pychotka :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3,4 |
Autor | miaa |