Składniki:
Ryba panga 4-6 szt.; por 2 szt., cebula 1 szt.; serki topione podłużne 2 szt.; ser żółty do starcia; przyprawy (sól, pieprz, ziołowe: bazylia, oregano; i wg uznania carry, papryka ostra); oliwa lub olej.
Jak przyrządzić?
Przyprawioną pangę (solą, pieprzem i wg uznania carry i papryka ostra - jeśli ktoś lubi ostrzej) podsmażamy na oliwie lub oleju, układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie podsmażamy na tym samym tłuszczu por z cebulą pokrojone w talarki (możemy poddusić z małą ilością wody), dodajemy do tego serki topione i dusimy, aż powstanie jednolita masa, doprawiamy ziołami i pieprzem. Potem już tylko zalewamy tym rybę w naczyniu i zasypujemy startym serem żółtym i wkładamy do piekarnika na tyle, żeby ser się roztopił i lekko zezłocił.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, deska, nóż, patelnia...
Jak podawać?
Potrawa najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ostrzejszymi surówkami (ogórki kwaszone z cebulką).
Uwagi:
Potrawa jest syta, więc najedzą się wszyscy!!!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ok. 6 |
Autor | Zagatka28 |