Składniki:
8 plastrów gotowanej szynki,
8 plastrów sera żółtego(np.gouda),
4 kromki chleba tostowego,
1 kg porów,
2 jajka,
opakowanie śmietany kremówki,
1 puszka ananasów w krążkach,
olej,
grubo mielony biały pieprz,
tarta gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Dokładnie oczyścić pory, pokroić na małe kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i dusić pory przez 3 minuty stale mieszając, dosmaczyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Przełożyć pory do żaroodpornego naczynia(warstwa musi być dosyć gruba). Jajka rozmącić ze śmietaną zalać pory. Żaroodporne naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać spód ok. 10 minut w temp. 150 C. W tym czasie przygotować pozostałe składniki. Chleb zrumienić w opiekaczu i pokroić w kostkę. Na lekko podpieczonych porach rozłożyć szynkę, ananasy posypać grzankami i na koniec wszystko pokryć plastrami sera, posypać białym pieprzem i zapiekać w tej samej temp około 30 minut.Zapiekankę podawać zaraz po przygotowaniu:)
Uwagi:
Jest to bardzo smaczna i lekka potrawa, polecam gorąco!!!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | Marcia |