Składniki:
1 kg kapusty kiszonej,
2 marchewki,
1 cebula,
kilka suszonych śliwek,
kilka suszonych grzybków,
kilka owoców jałowca (nie za dużo),
miód,
przecier pomidorowy,
papryka słodka,
liść laurowy,
ziele angielskie,
kostka warzywna,
sól, pieprz,
olej.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w połówki, albo ćwiartki (jak komu pasuje) i smażymy na oleju. Kapustę odciskamy (żeby nie była za kwaśna)i kroimy, marchewkę trzemy na tarce, najlepiej na grubych oczkach. W międzyczasie umyte grzybki moczymy w wodzie. Do dużego garnka wrzucamy kapustę, cebulę i marchewkę, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Jak kapusta zaczyna bulgotać wrzucamy kostkę warzywną, ziele angielskie, liść laurowy. Gdy grzybki będą już miękkie kroimy je według uznania i wrzucamy do garnka. Kapustę można podlewać wodą pozostawioną po grzybkach. Dodajemy pokrojone owoce jałowca, miód i pokrojone śliwki. Wszystko gotujemy aż będzie miękkie. Na koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i inne przyprawy. Bigosik najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu. Polecam, bo bigos jest naprawdę smaczny!!!
Jak podawać?
Podawać najlepiej z kotletami sojowymi i ziemniaczkami, albo sam z chlebkiem.
Uwagi:
Jeżeli chcesz mieć bardzo aromatyczny bigos, wrzuć co najmniej 5 owoców jałowca drobno posiekanych. Jak nie, część posiekaj a część dodaj w całości. Żeby bigos był gęściejszy, można go doprawić zaprawką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | ciaptak |