Składniki:
szprotki w oleju,
ser żółty,
por,
majonez,
ewentualnie sól, pieprz,
kromka ulubionego pieczywa(ja polecam zwykłą pszenną bułkę).
Jak przyrządzić?
Szprotki odsączamy z oleju, wyjmujemy z puszki do miski, następnie rozdrabniamy widelcem. Ser żółty ścieramy cieniutko tarką. Pora na pora - kroimy drobniutko(przedtem oczywiście umyć!). Wrzucamy ser i por do rybki, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Jeśli coś nam nie pasuje przyprawiamy solą lub/i pieprzem. Smacznego!
Jak podawać?
Najlepiej smakuje ze świeżą pszenna bułką posmarowaną dowolnym smarowidłem.
Uwagi:
W zasadzie wychodzi z tego pasta rybna ale przepis powyższy wzięłam z sałatki śledziowej, którą w moim domu robi się od wielu lat. Jeśli chodzi o ilość składników, to każdy musi sam ustalić, mi po prostu chodzi o zestaw smaków.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Autor | joanna |