Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego, 2 cebule czerwone, 0,5 kg pieczarek, 2 bakłażany, 11 ziemniaków (ugotować w mundurkach), 1 czerwona papryka, sos boloński Łowicz, ser mozzarella 250 gram.
Jak przyrządzić?
Bakłażana, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Pieczarki usmażyć i doprawić solą i pieprzem. Cebule usmażyć na szklisty kolor, a paprykę i bakłażan smażyć do miękkości. Mięso doprawić tak jak do klopsów. Smażyć na patelni gdy już będzie dochodzić do siebie to wsypać dużo ziół prowansalskich i większą część sosu bolońskiego. Ziemniaki pokroić w plasterki. Do naczynia żaroodpornego położyć ziemniaki na to połowę papryki, cebuli, bakłażana, pieczarek. Posypać startym serem. Położyć mięso mielone i znów ziemniaki, oraz resztę cebuli, bakłażana, papryki, pieczarek. Wlać resztę sosu bolońskiego. Położyć mięso mielone i resztę ziemniaków. Piec w piekarniku 30 min. o temperaturze 180 stopni. Gdy już danie będzie ciepłe to posypać mocno starym serem. Nie żałować:)) Smacznego :))
Jak podawać?
Danie jest bardzo syte i doskonałe na miły wieczór we dwoje. Do tego kieliszek wina i randka będzie idealna :)) Przepis z pozoru jest bardzo prosty :))
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | dużo :)) |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Karolina87 |