Składniki:
Makaron penne (ewentualnie inny grubszy), 0,6kg-1kg mielonego mięsa, 1 duża papryka, puszka (lub dwie-zależy jak kto lubi) pomidorów bez skórki, 30 dag pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, 30dag żółtego sera, oregano, świeżo mielony pieprz, sól, bazylia, łyżka oleju.
Jak przyrządzić?
Wstawić wodę na makaron, a w międzyczasie czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać mielone mięso i podsmażyć. Paprykę pokroić w drobne paseczki, pieczarki umyć i pokroić w talarki, podsmażyć na oddzielnej patelni i dodać do mięsa. Do tego wszystkiego dodać pomidory z puszki, posolić, popieprzyć, dodać oregano i bazylię, dobrze wymieszać. Na tarce jarzynówce zetrzeć ser. Odcedzić makaron (nie ma konieczności przelewania makaronu) wrzucić go z powrotem do garnka i dodać mięso, wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub blaszki, posypać serem i zapiekać, aż ser będzie rumiany. SMACZNEGO
Potrzebne przybory:
Garnek na makaron, duża patelnia lub wok, i mała, blaszka lub naczynie żaroodporne.
Uwagi:
Polecam smażyć mięso w woku. Pieczarki i paprykę dlatego na oddzielnej patelni, że pieczarki puszczą wodę (wodę można odlać lub czekać aż wyparuje).
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Autor | SYLWKA265 |