Składniki:
Kurczak (cząstki całości lub tylko filet),
jogurt naturalny,
pasta czosnkowo paprykowa,
sól,
pieprz,
kolendra,
woda,
olej,
kminek,
goździki,
cynamon,
cebula,
papryczka chilli,
mieszanka Garam Masala.
Jak przyrządzić?
Umyte cząstki kurczaka zalewamy jogurtem, dodajemy soli, pieprzu papryki oraz mielonej kolendry. Do marynatu dodajemy pastę czosnkowo - imbirową. (jeśli takiej nie mamy wystarczy sam zmiażdżony czosnek) odstawiamy na jakiś czas. W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej; na rozgrzany tłuszcz sypiemy łyżkę kminku, 4 goździki oraz kawałek cynamonu (około pół łyżki)dodajemy posiekaną cebulę i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy mięso w marynacie i przez około 5 minut mieszamy doprowadzając całość do wrzenia. W tym momencie dodajemy wody (niepełną szklankę) i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Długość gotowania zależna jest od wielkości kawałków kurczaka. Gdy mięso jest już ugotowane zdejmujemy pokrywkę i dodajemy posiekaną zieloną papryczkę chilli. Jej ilość uzależniona jest od upodobań oraz dodajemy 1-2 łyżki przyprawy Garam Masala. Nadal gotujemy, już bez pokrywki. Czas gotowania na tym etapie uzależniony jest od tego jakiej konsystencji oczekujemy. Ja czekam długo, aż woda odparuje i sos będzie zawiesisty. Pod koniec można dodać posiekane listki kolendry. Raz dodałam naszej polskiej natki pietruszki i też było smacznie. Pod konie gotowania warto spróbować potrawy i zadecydować czy nie dodać jeszcze więcej pieprzu i soli.
Jak podawać?
Potrawę najczęściej podaję z ryżem, do tego bardzo smakuje jakiś indyjski chlebek np. pitta.
Uwagi:
Wszystkie wymienione przyprawy są dostępne w sklepach z orientalną żywnością a także w niektórych delikatesach. Proporcje to naprawdę kwestia indywidualna, warto kierować się swoją intuicją i preferencjami smakowymi. Przepis to przecież w większości tylko inspiracja. Aby urozmaicić smak potrawy można dodać pomidory bez skórki na etapie gdy dodajemy do potrawy wody.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gulfisha |