Składniki:
paczka wafli,
0,5szklanki mleka,
kostka masła lub margaryny,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mleka w proszku,
2 łyżki kakao,
cukier waniliowy,
kilka kropli olejku rumowego,
można dodać bakalie (rodzynki, orzechy).
Jak przyrządzić?
Dwa całe wafle odłożyć, resztę wafli pokruszyć. W podgrzanym mleku rozpuścić masło, cukier i cukier waniliowy-przestudzić. Do chłodnej masy dodać kakao, mleko w proszku, olejek rumowy i bakalie, wymieszać, dodać pokruszone wafle i ponownie dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć wafle i obciążyć deseczką.
Uwagi:
Wafel jest znakomitym deserem dla dzieci, ale wolą bez dodatku bakalii.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | marzena |