Składniki:
Korpus z gęsi 1/4 lub szponder, buraczki czerw 1 kg, buraczki ze słoika wiórki np. z biedronki, włoszczyzna-wiórki, czosnek, papryka czuszka 2 szt lub szczypta ostrej, śmietana wiejska /czyli od baby ze wsi a nie ze sklepu /ja daje 2 łyżki stołowe na talerz 4l wody, plaster cytryny bez skóry, kromka chleba oliwa z oliwek a najlepiej to po prostu ideał - olej z rynku lniany lub rzepakowy zimno tłoczony.
Jak przyrządzić?
Gotujemy wywar z burakami pokrojonymi w słupki i cytrynę jak już miękkie część buraków odejmujemy np 2/3 dodajemy włoszczyznę, np. z worka mrożona 1/2 -1/4 op., oraz wiórki ze słoika gotujemy jeszcze troszkę na koniec dodajemy czosnek i troszkę cukru. Do oleju dodajemy troszkę czosnku i robimy grzanki potem kroimy je w kostkę i do talerza.
Uwagi:
Zupa jest dobra jeśli jest lekko gęsta w miarę tłusta /nie bać sie tłuszczu a raczej zup z proszku jak większość to robi /ostra - można troszkę dosłodzić i jest dużo śmietany/ mam na myśli śmietanę, a nie coś co w sklepie jest i pisze na tym śmietana. Jeśli nie masz dostępu do podanych bazowych składników to nie korzystaj z tego przepisu bo to po prostu wyjdzie zupełnie co innego. Wskazane dodatki w/g własnych upodobań np. ser parmezan, jajko.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Autor | grabniczanka |