Składniki:
1 - 1,2kg marchewki,
średnia pietruszka,
kawałek selera,
2 ziemniaki (nie za duże),
2 średnie cebule,
udko z kurczaka (~0,3-0,4kg),
300g sera żółtego w kawałku,
sól, pieprz, oliwa, śmietana.
Jak przyrządzić?
Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, pokroić (wszystko będzie zmiksowane, więc kształt nie ma znaczenia), wrzucić do garnka razem z udkiem z kurczaka, dodać wodę (tyle, żeby warzywa i kurczak były przykryte), sól pieprz, gotować aż kurczak będzie miękki. Cebulę obrać, pokroić w krążki, na patelni rozgrzać kilka kropel oliwy i zeszklić cebulę. Wyjąć udko z wywaru, oddzielić mięso od kości, mięso wrzucić do wywaru razem z zeszkloną cebulką. Pogotować wszystko razem jeszcze z 10 minut (warzywa powinny być już miękkie). Odstawić z kuchenki, wszystko (marchew, pietruszka, seler, cebula, kurczak) razem zmiksować aż powstanie krem jednolitego koloru, dodać soli i pieprzu do smaku. Potrzeć ser żółty na tarce z dużymi oczkami. Podawać do miseczek, posypać serem żółtym, na wierzch położyć łyżeczkę śmietany, można też posypać/dodać gałązkę natki pietruszki.
Potrzebne przybory:
Blender.
Uwagi:
Nie dodajemy wszelkiego rodzaju wynalazków takich jak: kostka rosołowa, Vegeta - nie ma takiej potrzeby - kurczak odda nam to co ma w sobie najlepszego bez pomocy z zewnątrz. Przed zmiksowaniem zupa nie prezentuje się ładnie - bezładne warzywa bulgocące w rosołku:), po zmiksowaniu powstaje dosyć gęsty krem - tak ma być. Cały seler to za dużo, jeśli w sklepie nie ma mniejszych albo nie można kupić tylko kawałka to szkoda wydawać pieniądze na cały seler - bez selera smak zupy nie zmieni się zbytnio. Można kupić też porcję rosołową, jeśli jest tam kawałek pora to też można zmiksować, polecam eksperymentowanie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | lukaszg |