Składniki:
ok.1,5 litra wody, 2 kostki rosołowe, 2 duże ziemniaki pokrojone w drobniutką kostkę, jedna mała cebula, 2 marchewki, 1 pomarańcza ze skórką.
Jak przyrządzić?
Pomarańczę umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć białe skórki i pestki wrzucić do bulionu. To wszystko gotować, aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Lekko zmiksować blenderem, następnie gotując na małym ogniu dodać 250 gram serka topionego (gouda), ponownie zmiksować blenderem. Jeśli pozostaną jakieś resztki pomarańczy to wyrzucić bo mnie się nie wszystko zmiksowało. W międzyczasie ugotować malutkie różyczki brokułów. Do miseczek włożyć po kilka różyczek brokułów i zalać zupą. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą bazylii.
Uwagi:
Pomysł powstał poprzez połączenie dwóch przepisów na zupę serową, zupę pomarańczową i inwencji własnej.Polecam, przepyszne.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Joovika |