Składniki:
300 gram grubego makaronu (np. świderki), 1 sos pomidorowy z torebki (może być już gotowy z cyklu: boloński, Napoli itp.), 1 gruszka, ok. 250 gram szynki bądź po prostu wędliny, która nam została w lodówce, ilość dowolna, ser żółty do posypania gotowej potrawy, mielony kminek, oliwa do smażenia, zioła prowansalskie
Jak przyrządzić?
Gotujemy makaron w nieosolonej wodzie - najlepiej al dente. Na oliwie smażymy wędlinę pociętą na kawałki przez ok. 15 min. Przyprawiamy łyżką ziół prowansalskich oraz sporą szczyptą kminku. W miseczce łączymy proszek-sos pomidorowy z 500 ml zimnej wody (nawet jeśli przepis jest na 1 szklankę). Rozpuszczony sos dolewamy do wędliny, gotujemy razem kilka minut. Jeśli sos nadal jest bardzo gęsty - dolewamy trochę zimnej wody. Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy, zestawiamy z ognia. Gruszkę kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. i dorzucamy do gorącej potrawy. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Potrawa najlepiej smakuje po ok. pół godzinie, ponownie podgrzana przez kilka minut, tak by smaki wytrawne i owocowy mogły się połączyć. Już na talerzu posypujemy startym serem żółtym wg upodobania. Smaczne, proste danie z ciekawym połączeniem smażonej wędliny i gruszki. Świetne również następnego dnia!
Uwagi:
Sos pomidorowy ma jedynie łączyć makaron, nie powinien stanowić głównego smaku, makaron nie może więc w nim "pływać".
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | paka |