Składniki:
5 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 5 dag masła, 1 jajko, 50 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1 i 1/2 łyżeczka soli, po pęczku szczypiorku i natki pietruszki.
Jak przyrządzić?
Drożdże wraz z cukrem i mlekiem wymieszać w misce, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn zacznie wyrastać dodać mąkę, jajko, sól oraz stopione masło. Wyrabiać ciasto tak długo, żeby zaczęło odstawać od miski i ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dodać posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Uformować bochenek lub bułeczki. Ułożyć na posypanej mąką blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Bułeczki piec około 25 minut, chleb około 50.
Jak podawać?
Smakuje świetnie posmarowany masłem, a także z żółtym serem lub wędliną.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Autor | kocimiętka :) |