Składniki:
Kilogramowy filet z piersi indyczej, opakowanie boczku szwardzwalckiego w plastrach, 20 dkg żółtego sera w kawałku, 0,5 l śmietany, oliwa z oliwek, pieprz ziołowy, dwie główki czosnku, musztarda sarepska, papryka słodka, Warzywko lub Vegeta
Jak przyrządzić?
Filet indyczy pokroić w plastry i rozbić na płasko, na każdy plaster kłaść 1 lub 2 plastry boczku oraz kawałeczek sera żółtego, zawinąć w rulonik i układać ciasno w natłuszczonej blasze do pieczenia bez doprawiania. Do naczynia wlać śmietanę i 1/3 szklanki oliwy, wsypać dużą czubatą łyżkę Vegety, dwie łyżeczki pieprzu ziołowego, trzy łyżeczki papryki, (jeśli ktoś lubi bardziej pikantnie można łyżeczkę papryki zamienić na łyżeczkę pieprzu cayenne), trzy łyżeczki musztardy. Wszystko dokładnie wymieszać i zalać filety ułożone w blasze do pieczenia tak aby wszystkie zraziki były pokryte sosem. Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika i piec ok 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Potrzebne przybory:
Blacha do pieczenia, lub naczynie żaroodporne, piekarnik, w warunkach działkowych można przygotować potrawę w naczyniu które można ustawić na grillu lub w ognisku przysypać węglami.
Jak podawać?
Ja podaję z ziemniakami i buraczkami, aczkolwiek uważam, że ziemniaki można zastąpić ryżem a buraczki dowolną jarzyną na ciepło (fasolka szparagowa, brukselka, kalafior, brokuły w zależności od upodobań)
Uwagi:
Dobór dodatkowych ziół do zalewy śmietanowej pozostawiam do wyboru wg własnych upodobań, nie należy jednak przesadzać aby nie zabić charakterystycznego aromatu i zapachu boczku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | zetor |