Składniki:
Cztery jajka, ocet, bułka wrocławska, 1/2 kostki masła, papryka słodka, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie jajek. (jaja w koszulkach)I już na początku wymaga to od Was umiejętności kucharskich. Po prostu zagotujcie wodę w płaskim rondlu z dodatkiem kilku łyżek octu. Następnie jajko wbijcie na chochlę i delikatnie wlejcie do rondla z gorącą wodą tak by białko powoli się ścięło a żółtko pozostało w środku (ma powstać coś zbliżonego do kulki). Im bardziej wyjdzie Wam ono foremne będzie znaczyć, że posiedliście odpowiednie umiejętności do ich robienia.Sos holenderski.Nic nowego nie wymyślę więc tylko przypomnę jego wykonanie. Dwa żółtka z solą i odrobiną soku z cytryny wymieszać w misce. Masło rozpuścić i sklarować. Naczynie z jajkami umieścić na parze i powoli wlewać sklarowane masło ciągle mieszając(nie dopuścić do zważenia). Robimy to aż masa osiągnie konsystencję majonezu. Dodajemy słodką paprykę. Usmażone na maśle kurki dodajemy do sosu(kurki smażymy krótko na dużym gazie). Bułkę wrocławską kroimy na duże i grube kromki. Podsmażamy je na patelni z dwóch stron. Kładziemy jeszcze ciepłe na talerz, na nie jajko w koszulce i wszystko polewamy sosem holenderskim.A potem już tylko jemy miłe śniadanie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | kaloryczne że ho,ho |
Autor | dżigit |